Un audit de design sau orice fel de audit poate suna ca o sarcină descurajantă și obositoare, fără niciun randament al investiției. Efectuarea unui audit de design te va ajuta să consolidezi tot ce ține de designul care reprezintă marca ta pe piață. Auditul de design ar trebui să fie făcut în mod regulat pentru a menține lucrurile sub control.
De ce un audit de design în primul rând?
Uneori schimbarea vine foarte repede. Adesea se întâmplă în pași mici, pe o perioadă lungă de timp. Tendințele de design se schimbă:
– sunt angajate noi persoane;
– se formează echipe noi;
– sunt promovate diferite servicii.
Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, sunt create noi modele care îți pot deforma rapid imaginea de brand. Stilul general al elementelor de design se transformă și evoluează în timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru companiile în creștere.
Consolidarea designului mărcii îți va da o imagine despre cum arată brandul tău pentru lumea exterioară, la fiecare punct de contact.
Cum îți consolidează brandul un audit de design?
Brandurile puternice sunt consecvente în modul în care arată, se simt și comunică. Brandul consecvent este memorabil și promovează încrederea. După ce ai finalizat auditul de design și ai anumite reguli care să permită consecvența să avanseze, toate comunicațiile vor fi în conformitate cu imaginea pe care dorești să o prezinți.
Brandurile puternice au o personalitate distinctă. Un audit amănunțit al designului te va ajuta să scapi de toate alterările care s-au perindat pe parcurs.
Cum se face un audit de design
1. Colectează toate informațiile necesare pentru un audit de design
Obținerea tuturor elementelor este primul pas în auditul de design. Poți alege să faci acest lucru creând un folder sau o prezentare cu toate detaliile. În mod alternativ, poți tipări totul și așeza-l pe o suprafață mare pentru a vedea cum se potrivesc elementele. Odată ce toate elementele sunt într-un singur loc, vei putea începe analiza.
Iată câteva idei despre ce ar trebui să observi în timpul acestui exercițiu:
IMPRIMANTE
Papetărie corporativă (cărți de vizită și antet);
Publicitate (Reviste, ziare, panouri publicitare etc.);
Uniforme de personal, ecusoane etc.
DIGITAL
Site web (atât pentru desktop, cât și pentru versiunile mobile);
Buletinele informative prin e-mail;
Profiluri și postări de social media;
Comunicări financiare (facturi, situații financiare etc.);
2. Găsește terenul comun
Aceasta înseamnă să te uiți la tot ce ai proiectat și să găsești elementele comune. Unele pe care vrei să le păstrezi, pe altele poate dorești să le elimini, iar alte elemente ar putea fi eliminate imediat. Poți alege să schimbi sau să introduci elemente noi în stilul de design bazat pe tendințe, concurenți sau chiar datorită preferințelor personale care se pot schimba în timp.
3. Execută elementele de bază
În timp ce studiezi toate elementele de design, poți găsi cazuri în care lucruri mici sunt incorecte. Chiar dacă par a fi mici inconsistențe, ele trebuie să fie rezolvate pentru a se asigura consecvența. Iată câteva aspecte de căutat:
Este logo-ul corect? (Culoare, rezoluție)
Logo-ul este așezat în mod constant pe design? (de exemplu, colțul din dreapta jos)
Dimensiunile logo-ului sunt corecte? (Verifică dacă sigla nu este întinsă)
Copia este aplicată în mod constant? (de exemplu: toate capitolele sunt incluse în titlu sau în cazul unei propoziții?)
Culorile sunt corecte (valori CMYK, RGB și Pantone)?
Elementele de design sunt în concordanță cu marca?
Imaginile sunt în concordanță cu marca?
Corespunde tonul și stilul comunicării? (adică este prea clasic/casual/modern pentru brand)
Mesajul este consecvent? (de exemplu, menționați „servicii” pe site-ul web, dar broșura dvs. vorbește despre „domenii de expertiză”?)
O notă despre experiența utilizatorului pe canalele digitale
Designul digital aduce un set unic de experiențe ale utilizatorilor, care fac parte integrantă din interacțiunea clienților cu mărcile. Acest lucru se va aplica site-ului tău, paginilor de destinație, promoțiilor, comunicațiilor prin e-mail și oricărei alte interfețe digitale prin care comunică compania ta. Ca parte a auditului de design, verifică dacă structurile de meniu și navigare rămân consecvente. Dacă te referi la o autentificare a unui client într-un singur loc și o numești zona de clienți în altă parte, creezi confuzie. Consistența plasării, culorilor și terminologiei le va facilita utilizatorilor navigarea pe site.
Anumite simboluri au devenit recunoscute universal în spațiul digital. Acestea includ un X pentru a închide o fereastră sau o inimă pentru a adăuga un element la lista dorințelor. Bazându-te pe aceste simboluri pe site se va promova încrederea și o experiență ușoară pentru utilizatori.
4. Stabilește liniile directoare
Dacă ai deja un ghid de identitate corporativă, vei utiliza regulile de marcă pe care le oferă pentru a măsura toate elementele de design. Auditul de design va evidenția locurile unde trebuie efectuate modificările sau unde trebuie setate ghiduri noi. Ar fi inutil să lucrezi la un audit și să nu documentezi rezultatele pentru a ghida proiectările viitoare.
Fii critic
Orice design care nu se încadrează în brandul tău trebuie modificat. Urmărirea tendințelor sau încercarea a ceva „funky” poate fi în detrimentul personalității mărcii pe care încerci să o construiești.
5. Păstrează personalul informat
Indiferent dacă echipa ta este mare sau mică, toată lumea trebuie să fie implicată în menținerea brandului tău consistent. Comunică direcția de proiectare pe care ai stabilit-o întregului personal. Le poți permite să te ajute să îți consolidezi brandul, oferind resurse pentru a le utiliza zilnic. Aceste resurse ar putea include:
Documentația actualizată a ghidului CI;
Diferite formate ale logo-ului pentru utilizare pe platforme digitale și printare;
Șabloane de documente și design.
Faceți mai ușor pentru toți să respecte principiile de marcă și așa vor face.
6. Repetă
Efectuarea unui audit de design nu este o sarcină lunară. Cu toate acestea, menținerea controlului este un proces constant. Menține liniile importante de proiectare, astfel încât să nu fie necesar prea des un audit complet al designului. Pe măsură ce afacerea crește (atât în personal, cât și în locații), va trebui să efectuezi un audit de design mai frecvent.
B3 Digital îți oferă suita completă de branding și identitate vizuală.