
Numărul de oameni care dorește să își creeze un site, crește cu fiecare minut. Indiferent că este vorba de un simplu blog personal sau un site pentru o companie din Top 100, fascinația oamenilor pentru site-uri și pentru Internet este la fel de mare ca în primele zile ale apariției lor. În ciuda acestui interes masiv, sunt anumite obstacole, iar unul dintre acestea îl reprezinta costul de dezvoltare al unui site. Oricine a avut vreodată un site, îți poate spune ca acest cost, poate uneori fi excesiv.
În timp ce angajarea celor mai buni programatori și dezvoltatori web de către companiile mari, nu reprezintă o problemă, pentru persoane simple sau chiar companii mici, aceste costuri nu pot fi ușor suportate. Înțelegerea acestui fapt, a condus la dezvoltarea de către mari echipe de programatori a soluțiilor de tipul CMS (Content Management Systems) gratuite (eng. open-source), care să ofere micilor întreprinzători soluțiile pentru a-și crea un site profesionist cu costuri cât mai mici.
Cunoscute sub numele de mișcarea “open source”, aceste soluții, pot fi descărcate de către oricine, fără niciun cost adițional. Astăzi, marea majoritate a site-urilor disponibile online sunt create cu unul din cei 3 “coloși”: WordPress, Joomla sau Drupal.
Doar ca sa iți faci o idee, la ora actuală, 7 din 10 site-uri folosesc unul din cele 3 CMS-uri prezentate. Așa cum pe zona aplicațiilor mobile, unii oameni folosesc Android, în timp ce alții merg cu iOS, alegerea unui CMS depinde foarte mult de istoria persoanei și cu care CMS a interacționat prima oară. Întrebarea este: dacă nu am interacționat niciodată cu vreun CMS, pe care să-l aleg?
Care este cel mai bun CMS?
Deși acest articol nu dorește sa răspundă direct la aceasta întrebare, vom efectua un studiu comparativ, care să te ajute să faci alegerea optimă pentru dezvoltarea unui site de succes.
Baza fiecărui CMS
Trebuie sa știi că atât WordPress cât și Drupal sau Joomla, fac același lucru – reprezintă stratul de bază pe care se construiește un site. Toate sunt descărcate de pe Internet sub termenii “GNU – General Public License”, în mod gratuit și nelimitat.
În timp ce toate soluțiile sunt similare ca și scop, sunt diferite din punct de vedere al abordării, iar fiecare soluție are atât beneficii cât și limitări. Este dificil să compari soluții similare din punct de vedere al naturii, deci în acest articol am luat câteva puncte de referință și vom vedea cum le face față fiecare soluție.
Istorie
Dacă ar fi să alegi o mașină, cel mai probabil ai alege o mașină precum Mercedes, BMW, care au o istorie și desigur, performanță bine cunoscută față de brand-urile noi de pe piață precum Saba Motors sau Tesla. Din acest punct de vedere, nu putem lua o decizie, deoarece, din punct de vedere istoric, fiecare soluție are rădăcini similare.
WordPress a apărut pe 27 Mai 2003, ca o soluție simplă pentru blogurile personale. Intre timp a evoluat în morfismul care este astăzi, datorită comunității sale. Joomla este o extensie a vechiului proiect Mambo care a început în 2000 și de la bun început a fost creat ca o soluție de management al site-urilor. Drupal a fost anunțat oficial pe 15 Ianuarie 2000 și a fost dezvoltat de către 2 studenți de la Universitatea din Antwerp care inițial l-au utilizat ca un mod de a-și împarți ideile și proiectele la care lucrau în momentul respectiv.
Modificabilitate
Fiecare soluție, face în mare parte același lucru. Fiecare deține un cadru de lucru (eng. framework), o structură omogenă care facilitează dezvoltarea site-urilor web și fiecare oferă șabloane (eng. templates) prin care pot adăuga și modifica structura site-urilor. Aceste șabloane, sunt fie oferite în mod gratuit de către comunitățile care oferă diverse soluții sau contra cost de către organizații comerciale. Mai important este faptul ca fiecare soluție oferă funcționalități adiționale, utilizând module sau plugin-uri, care pot fi instalate direct pe cadrul de lucru. Și aceste module pot fi gratuite sau cu plata.
Dacă vrei ca site-ul tău sa aibă o imagine rotativa unde ar trebui sa fie header-ul, sunt numeroase module ce fac acest lucru, iar dacă vrei un formular complex de contact, de asemenea. Indiferent de nevoi, cu siguranță se va găsi cel putin un modul care să îți satisfacă cerința. Pentru a putea vedea care este cel mai modificabil trebuie sa vedem câte module sunt disponibile pentru fiecare CMS.
Sunt peste 50 000 de module disponibile în directorul oficial WordPress, în schimb ce Joomla sugerează ca ar avea aproximativ 8000 de extensii în directorul lor. Drupal, susține că are peste 30 000 de module disponibile pentru descarcat și alte câteva mii la comandă. Logic, având cel mai mare număr de module disponibil, WordPress poate fi considerat cel mai modificabil. La ora actuală peste 28% din site-urile existente pe Internet, folosesc WordPress, iar acest lucru înseamnă cu siguranță ceva.
Costuri
Nu exista niciun prânz pe gratis, precum nu există niciun site profesionist 100% gratis. Toate site-urile web au nevoie sa fie găzduite pe un server, deținut de o firma de hosting profesionistă precum B3 Hosting. Din fericire, WordPress, Joomla și Drupal sunt proiectate pentru PHP, cel mai utilizat limbaj de programare server side, pe care majoritatea firmelor de găzduire îl folosesc. Astfel, poate fi foarte simplu să găsești o găzduire decenta la preturi începând de la 5 Euro pe lună. În plus, în goana lor după clienți, firmele de găzduire oferă numeroase beneficii adiționale (precum certificate SSL gratuite, administrare website prin cPanel sau Direct Admin și altele) care în mod normal valorează zeci de euro pe luna, dar pe care le poți primi gratuit.
Costul unui template profesionist nu ar trebui sa coste mai mult de 70 de Euro, însă dacă vrei să îți transformi site-ul într-un site de vânzare rezervări hoteliere sau un magazin virtual cu câteva sute de produse, trebuie sa te aștepți ca sumele să sară lejer de câteva sute de euro. Deși modulele sunt scumpe, nu sunt cu mult mai scumpe decât ar costa sa angajezi un web developer profesionist să dezvolte site-ul, însă pentru unii oameni contează. Desigur, în egală măsură contează să și poți pune cap la cap toate modulele, astfel încât să îți poți face un site singur, însă aici este altă discuție. În general costul modulelor este foarte asemănător, cu diferența ca WordPress având mai multe de unde alege, se pot găsi module care oferă funcționalități similare însă la prețuri diferite (uneori mult mai mici). Din nou, WordPress are un avantaj!
Aceasta a fost partea 1 a articolului despre alegerea unui CMS pentru site-ul tău. Pentru a înțelege și mai pe larg cum funcționează aceste CMS-uri îți recomandăm să citești și partea a 2-a a articolului la următorul link: https://b3digital.ro/worpress-joomla-sau-drupal-care-este-cel-mai-bun-cms-de-tipul-open-source-partea-ii/