
După cum am vorbit în prima parte, este destul de dificil a alege cel mai bun CMS pentru crearea unui website, însă acest articol își propune să scoată în evidență principalele criterii ce stau la baza acestei alegeri.
Complexitate CMS/ Ușurința în utilizare
Când considerăm un sistem complex, ne referim la faptul că suntem sau nu familiari cu el. Familiaritatea cu o soluție, nu este relevantă referitor la complexitatea acestuia. Dacă începi de la 0 cu cunoștințele în WordPress, Joomla sau Drupal, trebuie sa ții cont că există o curbă de învățare pe care trebuie să o parcurgi, înainte de a înțelege cu adevarat ce trebuie să faci.
WordPress a fost creat pentru marea masă și, în general, este considerat cel mai ușor de învățat și folosit dintre cele 3 CMS-uri. Joomla are o structura mai complexă și din acest motiv, curba de învățare este mai abruptă. Drupal este considerat cel mai fiabil și performant, însă aceste avantaje, vine cu dezavantajul complexității ridicate.
Din experiența noastră, WordPress și Joomla, pot fi învățate destul de ușor, în schimb, Drupal ia cel mai mult timp sa fie învățat. O simplă vizionare a panoului de control sugerează de asemenea acest lucru: WordPress este foarte intuitiv, Drupal este cel care te pune pe gânduri cel mai mult, iar Joomla este undeva la mijloc.
Trebuie sa înțelegi, că deoarece aceste CMS-uri sunt open source nu există un manual pas-cu-pas de urmat pentru a putea crea site-ul imediat (cu excepția faptului când îți cumperi special un manual de acest gen). Desigur, Internetul oferă numeroase tutoriale video precum și baze de cunoștințe, însă acest lucru implica destulă căutare, cercetare și mai ales timp. Sunt comunități numeroase pentru fiecare dintre aceste CMS-uri, însa cât de ușor răspund problemelor fiecărui utilizator este destul de greu de apreciat.
Considerăm că șansele cele mai mari pentru “omul de rând” să renunțe sau să angajeze un programator profesionist sunt atunci când alege sa folosească Drupal pentru site-ul său, însă pentru orice CMS sunt necesare cunoștințe minime. Chiar dacă sunt multe site-uri care susțin că îți poți face un site fără nicio cunoștință în domeniu, acest lucru nu este adevarat, mai ales când ai nevoie de anumite personalizări.
Securitatea
Dacă ești nou în domeniu, securitatea probabil că nu este principala ta îngrijorare. Într-o lume dominata de incertitudine și de încercări de deținere a controlului, peste 30 000 de website-uri sunt sparte în fiecare zi….Repet 30 000 !!!
Având în față aceste cifre, ar trebui sa te pună pe gânduri și să realizezi că securitatea ar trebui sa fie printre primele tale griji!

Soluțiile open source sunt gratuite și accesibile oricui
Acest lucru înseamnă că dacă sunt hacker, pot descărca codul WordPress, Joomla sau Drupal și îmi pot lua timpul necesar să caut eventuale vulnerabilități. Toate cele trei soluții au vulnerabilități, unele știute, altele mai puțin, iar din punct de vedere al numărului acestora, putem concluziona ca WordPress este cel mai predispus la vulnerabilități de securitate, iar Drupal cel mai putin. Joomla este undeva la mijloc.
Din alta perspectiva, WordPress având cea mai mare comunitate, șansele ca să se găsească cineva să repare vulnerabilitățile găsite sunt mai mari comparativ cu celelalte CMS-uri. Drupal, în schimb, a fost gândit de la bun început din punct de vedere al securității, iar acest lucru se reflecta astăzi, deoarece are cele mai putin vulnerabilități și putem spune că este cel mai sigur.
Merita menționat, de asemenea că hosting-ul ales este în egală măsură important cu CMS-ul. Astfel o instalare de Drupal pe o găzduire de slaba calitate și nesecurizată, poate fi egală cu o instalare de Worpdress pe una din cele mai bune găzduiri existente. Dacă citești acest articol, șansele ca să fi un expert de servere nu sunt foarte mari, din acest motiv, ți-aș recomanda să mergi pe găzduire specializata.
Găzduirea specializată pentru WordPress, Joomla sau Drupal, este de regulă un pic mai scumpă, însă merită din toate punctele de vedere, deoarece serverele respective sunt special configurate pentru CMS-urile respective, în special din punct de vedere al securității, iar șansele ca site-ul tău sa fie spart, scad dramatic. În acest context considerăm soluția de la B3 Hosting, o soluție completă de găzduire, care te poate proteja de majoritatea atacurilor disponibile.
Performanța
Performanța site-ului reprezintă cheia pentru o mai bună poziționare în motoarele de căutare. Un site care se încarcă repede, de regulă ajunge în topul Google, în schimb un site ce se încarcă greu, ajunge mai la urmă. Precum securitatea, performanțele site-ului tău WordPress, Joomla sau Drupal, țin foarte mult de șablonul cu care lucrezi, precum și firma de găzduire aleasă.
Hosting-ul optimizat Worpress, Joomla sau Drupal oferă o performanță mult mai bună decât serverele care nu sunt optimizate pentru nicio soluție.
Deoarece WordPress a pornit ca o soluție pentru bloguri iar mai apoi a evoluat într-un CMS, probabil că stă cel mai rău din punct de vedere al performanței. În ultima vreme, însă, numeroase modificări au fost aduse, iar acum poate fi considerat un concurent foarte serios pentru Joomla și Drupal. Din punct de vedere al performantei, cel mai bine stă Drupal datorită consumului relativ mai mic de resurse, însă nici Joomla nu stă chiar rău. Având un număr de module specializat pentru creșterea performanței, Joomla poate fi un rival serios pentru Drupal, însă la acest moment, clasamentul pentru performanță înclină in favoarea Drupal, urmat de Joomla și WordPress.
SEO (Search Engine Optimization)
În cazul în care nu ai un buget foarte mare pentru publicitate, numărul de vizitatori pe care îl vei avea pe site, depinde foarte mult de cât de bine reușești să faci SEO. Sunt o mulțime de aspecte de luat în considerare când vorbim despre SEO, incluzând performanța site-ului tău (data în mod special de găzduirea și șablonul de lucru ales), precum și de numărul de link-uri pe care site-ul tău îl primește de la diverse alte site-uri.
Sunt o mulțime de lucruri de învățat pentru a face o campanie SEO de succes, iar WordPress, face acest lucru mult mai ușor (cu toate că trebuie să instalezi modulele corecte pentru acest lucru). Drupal, pe de altă parte, are modulele SEO direct integrate în CMS, deși sunt, după cum am mai spus, mai dificil de utilizat. Joomla folosește conceptul de module specializat pe SEO, asemănător cu WordPress.
Alegerile sunt împărțite din acest punct de vedere, însă Google, se pare, că prefera mai mult site-urile WordPress din punct de vedere SEO, așadar Google decide cine câștigă această runda, WordPress.
Concluzie
Poate fi destul de frustrant când cauți un articol care să sugereze un CMS anume, iar mai apoi nu face acest lucru. Am menționat de la bun început, că acest articol nu dorește să sugereze acest lucru ci să facă o comparație între cele mai bune CMS-uri de pe piață. Bazat pe sugestiile prezentate, se pare că WordPress ar fi principalul candidat ținând cont că peste 75 de milioane de site-uri l-au ales deja. De asemenea, are cea mai mare comunitate, cele mai multe module și este cel mai ușor de învățat. Cu o simpla căutare pe YouTube, găsești zeci de mii de clipuri video prin care poți învăța WordPress destul de ușor. Poate nu la un nivel avansat, dar cât de cât.
Cel mai bun sfat pe care îl putem oferi este: dacă ai pe cineva care folosește o soluție anume, încearcă sa o înveți de la acea persoana. Cel mai simplu este când vezi pe cineva cum face un lucru. În cazul în care nu are cine să te ajute, B3 Digital este aici, oricând să te ajute, cu orice ai nevoie pentru a-ți putea dezvolta site-ul dorit.
Aceasta a fost partea a 2-a a articolului despre alegerea unui CMS pentru site-ul tău. Dacă nu ai citit prima parte, o poți face la următorul link: https://b3digital.ro/cel-mai-bun-cms-open-source/